Sunčana strana fizike

Još od početka civilizacije naša povijest je prožeta rezbarijama i spisima koji odražavaju ljudsko poštovanje i obožavanje Sunca. Nije teško razumjeti zašto! Sunce je nama najbliža zvijezda i ona nam daje potrebnu energiju u vidu topline i svjetlosti bez koje život kakvog poznajemo na našem planetu Zemlji ne bi bio moguć. Bez Sunčeve topline na Zemlji ne bismo imali vodu u tekućem agregatnom stanju koja je neophodna za odvijanje fizioloških procesa u našem tijelu. Također, bez Sunčeve svjetlosti proces fotosinteze u biljkama te nekim bakterijama i algama ne bi bio moguć, a pretvorena kemijska energija pohranjena u organskim molekulama ne bi nam bila dostupna za obavljanje osnovnih životnih funkcija.

Kako nam je prisutnost Sunca svakodnevna pojava, u životu vrlo često zanemarujemo važnost njegovog djelovanja na biosferu, ali zato njegove tajne možemo otkrivati i o Suncu učiti koristeći obični teleskop s posebnim filterom koji propušta manje od 1% njegova zračenja.

Na radionici ćemo prvo naučit osnovne pojmove o Suncu: njegovo prividno dnevno i godišnje gibanje, kako se pomoću Sunca računa vrijeme te kako se pomoću Sunca možemo orijentirati u prostoru. Zatim ćemo se upustiti u istraživanje Sunčeve površine promatrajući ga posebnim teleskopom te ćemo opažati koje se sve pojave dešavaju na njemu i njegovoj okolini. Kako se približavamo vrhuncu Sunčevog jedanaestogodišnjeg ciklusa, zasigurno će biti zanimljivo mjeriti njegovu aktivnost analizirajući pjege u fotosferi.

Naposljetku, otvorit ćemo raspravu gdje bi u Sunčevom sustavu uz Zemlju potencijalno mogao postojati život te oko kakvih zvijezda u našoj galaksiji možemo očekivati planete koji bi mogli podržavati uvjete slične zemaljskim.

Vodite radionice: Lovro Pavletić, mag. phys. Doktorand Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci, sudjelovao na projektu Visokoenrgetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA. Radi u Međunarodnoj školi Adria, predsjednik je Akademskog astronomskog društva – Rijeka i koordinator astronomskih udruženja regije Alpe-Adria.Astronomija mu je strast od malih nogu pa stoga često organizira i sudjeluje u znanstveno-popularnim aktivnostima za sve uzraste.