Šaptači molekulama

Što su boje, kako i zašto ih vidimo? Što je svjetlost i kako se lomi? Što su atomi i molekule? Da li kemijske molekule mogu upijati svjetlost? Kako nam to pomaže u kemiji? Čini vam se da je to puno pitanja, ali sva ta i još puno drugih, koja će se sama nametnuti ćemo odgovoriti kroz pokuse. Svi znanstvenici vole pitanja, neka postavljaju sebi, neka postavljaju drugima, neka odgovaraju, a nekima posvete cijelu svoju karijeru.

Što su kemijske reakcije, kako ih dijelimo? Koja je razlika između kemijskih i fizikalnih promjena? Nastavljamo s pitanjima i pokusima. Neke reakcije prikazane su na slikama u ovoj brošuri, a još puno drugih ćemo provesti u našem čarobnom kemijskom laboratoriju.

Voditelj radionice: Dr. Ivo Crnolatac je još stariji nego prošle godine, ponosni je tata dvoje djece. Završio je puno raznih škola ali nikako da presta- ne učiti nove i interesantne stvari. Kažu da je pljunuti profesor Baltazar, mada ne znam tko bi, i zaš- to pljuvao profesora Baltazara? Iako najvoli kemi- ju, biologija a i fizika su mu isto jako zanimljive, pa se bavi biofizikalnom kemijom. Možda jednom, u mirovini, konačno odluči što će biti kad odraste, radi na Institutu Ruđer Bošković.

PRIJAVI SE U KAMP