Kemija u bojama

Kemija je zabavna! Kemija je čarolija! Kemijski eksperimenti nisu samo eksplozije. Tvari mogu mijenjati boje, svijetliti u mraku, proizvoditi mjehuriće i mijenjati stanja.

Kemija je znanost koja proučava materiju i energiju i međudjelovanja između njih. Kemija je posvuda u svijetu oko vas! Nalazi se u hrani koju jedete, odjeći koju nosite, vodi koju pijete, lijekovima, zraku, sredstvima za čišćenje… Kemija vam pomaže razumjeti svijet oko vas. Sve (uključujući i nas) je napravljeno od atoma i kemijskih spojeva. To znači da kada poznajemo osnove kemije možemo razumjeti kako sve na svijetu međusobno djeluje. Zašto lišće mijenja boju u jesen? Zašto su biljke zelene? Zašto se kruh diže kad ga umijesimo? Što se nalazi u sapunu i kako on čisti? Kako napraviti nevidljivu tintu? Kako znati jel otopina kisela?

Voditeljica radionice: Dr. Marijana Radić Stojković završila je kemiju i biologiju prvenstveno zbog zanimljivih eksperimenata koje je radila u osnovnoj školi. Radi na znanstvenom institutu Ruđer Bošković i voli raditi eksperimente i prenositi znanje studentima. Uživa raditi zabavne pokuse sa učenicima.